Новини

Про клімат в Україні взимку: “Через 20-25 років їх може взагалі не бути”, – Кульбіда

Оскільки в Україні за останні роки значно збільшилася середньорічна температур, то вже через якихось два десятки років у нас не буде зими.

Про це в інтерв’ю Парламент.UA розповів директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда:

 

“Глобальне потепління, звичайно, не могло обійти Україну. Скажу більше, наша держава відноситься до тих країн, в яких воно досить відчутно – середньорічна температура за останні кілька років збільшилася на 1,6-1,7 градуса Цельсія”.

 

За його словами, щорічно в Україні теплий літній період збільшується, в середньому, на 10-15 днів, а зимовий  навпаки – скорочується.

 

Читайте також: Як реагує наше серце на шоколад: корисно чи шкідливо?

 

“Якщо все так і буде тривати, то не виключено, що через 20-25 років зими в Україні взагалі не буде”, – продовжив експерт.

 

До того ж, найімовірніше, в найближчі 50-100 років клімат в Україні буде ставати все сухішим.

За прогнозами, високотемпературні, сухі повітряні маси надходитимуть з колишніх степів Прикаспію, що перетворюються в пустелі і напівпустелі. Поступове опустелювання триватиме з південного сходу України на північний захід. Воно принесе спекотне, а, що найголовніше – сухе літо.

Зими також стануть трохи теплішими, але через атмосферне розбалансування в Україну періодично будуть надходити аномальні похолодання з Арктики з сильними снігом і морозами.

Вам також має сподобатись...