Лайфхаки

Як отримати медичну допомогу сімейного лікаря, педіатра чи терапевта внутрішнім переселенцям

Якщо через бойові дії  ви були змушені переїхали до іншого населеного пункту, радимо у будь-якому випадку тримати зв’язок із вашим сімейним лікарем терапевтом або педіатром, якщо це можливо.

Навіть дистанційно лікар може допомогти у вирішенні багатьох питань, пов’язаних зі здоров’ям, повідомляє Національна служба здоров’я України.

До прикладу: 

  1. проконсультує;
  2. надасть електронний рецепт на “Доступні ліки” чи інсулін;
  3. створить електронне направлення.

Якщо зв’язку з вашим лікарем немає, то знайдіть іншого лікаря – укладати нову декларацію не потрібно.

У такому випадку слід звернутися до найближчого медичного закладу, який надає первинну медичну допомогу. Підказати номер телефону та адресу найближчого закладу первинки зможе контакт-центр НСЗУ. Телефонуйте за номером 16-77 у робочі дні з 9 до 18:00.

 

Читайте також: У будинку Ірини Білик місяць жили окупанти: “Немає куди повертатись”

 

Під час військових дій лікарі первинної медичної допомоги повинні вести облік переміщених пацієнтів за спеціальною формою. У формі зазначаються прізвище, ім’я та по батькові пацієнта, дата народження, ліки, що приймаються пацієнтом із зазначенням дозування, а також дані про сімейного лікаря, з яким укладено декларацію.

У лікаря, який надає первинну медичну допомогу, можна отримати такі послуги:

  1. Динамічне спостереження за станом здоров’я, діагностику та лікування захворювань, консультації щодо здорового способу життя;
  2. Базові тести та аналізи (загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, рівень глюкози в крові, загальний аналіз холестерину, тести на вагітність, ВІЛ, вірусні гепатити, COVID-19, тропонін);
  3. Направлення до лікарів вузької спеціалізації чи обстеження;
  4. Паліативна допомога;
  5. Рецепти на “Доступні ліки”, а також інсулін, якщо це повторний рецепт;
  6. Щеплення відповідно до календаря вакцинації.

Вам також має сподобатись...