Новини

США та їхні союзники навряд чи нададуть Україні гарантії безпеки, яких вона хоче – CNN

Сполучені Штати та їхні союзники вважають, що Захід може надати Україні альтернативні гарантії безпеки, якщо вона відмовиться від своєї заявки на членство в НАТО як поступку Росії задля припинення війни. Про це повідомляє CNN із посиланням на кілька джерел, знайомих із питанням.

Дискусії, в яких беруть участь і українці, перебувають на дуже ранній стадії, бо американським, західним та українським чиновникам незрозуміло, чи російські переговори не є димовою завісою.

Але, за даними джерел, малоймовірно, що США та їхні союзники, зрештою, запропонують Україні такий тип юридично зобов’язального захисту, про який вона просить.

Західний чиновник сказав CNN, що “українцям буде недостатньо нічого, крім повної відданості захисту України”, а деякі посадові особи адміністрації Байдена визнають, що інша угода типу Будапештського меморандуму не буде корисною.

Ряд американських та європейських офіційних осіб скептично підійшли до потенційних гарантій безпеки, причому багато хто стверджує, що поки що передчасно обговорювати будь-які непередбачені ситуації, коли тривають переговори. Деякі американські чиновники були здивовані заявою України після переговорів у Стамбулі, що західні гарантії безпеки можуть бути частиною переговорів.

 

Читайте також: ЗСУ звільнили майже 30 населених пунктів – Генштаб

 

“Ми постійно обговорюємо з українцями способи, якими ми можемо допомогти забезпечити їхню суверенність та безпеку. Але немає нічого конкретного щодо гарантій безпеки, про які я можу говорити зараз”, – заявила на цьому тижні директор з комунікацій Білого дому Кейт Бідінгфілд.

Інші європейські чиновники стверджують, що вони також чекають на деталі від українців, перш ніж робити щось публічно.

Зобов’язання, подібні до тих, які надає стаття 5 Північноатлантичного договору, однак, малоймовірні, враховуючи, що США та багато їхніх союзників, у тому числі Британія, не бажають ставити свої війська у пряме протистояння з російськими силами.

Після переговорів у Стамбулі у вівторок представник української делегації на переговорах із Росією Олександр Чалий пояснив, що Україна домагається від Заходу гарантій безпеки як для країн НАТО.

Глава фракції “Слуга народу”, член української делегації Давид Арахамія розповів, що Україна на переговорах у Стамбулі виступила із пропозицією щодо підписання нового міжнародного договору про гарантії безпеки.

Вам також має сподобатись...