Новини

Ватикан пропонує своє посередництво задля припинення війни і закликає РФ сприяти цьому якнайшвидше

Ватикан “доступний для будь-якого виду посередництва”, аби допомогти завершити війну в Україні. Про це в інтерв’ю Vatican News заявив державний секретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін.

Він повторив заклик папи Франциска про негайне припинення вогню в Україні, яку понтифік озвучив під час телефонної розмови із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

У свою чергу “безпрецедентний жест” папи відвідати посольство Росії у Ватикані наступного дня після вторгнення в Україну був “особистим кроком”, щоб “висловити владі в Москві своє занепокоєння ескалацією війни”, – сказав Паролін.

Додамо, що це справді надзвичайний жест з боку Папи – зазвичай понтифіки приймають послів та глав держав у Ватикані, і дипломатичний протокол передбачає, щоб міністр закордонних справ Ватикану викликав посла до себе.

Для Франциска, глави держави Ватикану, залишити місто-держава і виїхати на невелику відстань до російського посольства при Святому Престолі стало виразом його гніву щодо вторгнення Москви до України та його готовності особисто звернутися з проханням припинити це.

До того ж, Паролін наголосив, що в Україні йде якраз війна, а не спецоперація, як стверджує РФ.

 

Читайте також: Путін розпочав репресії проти керівнків ФСБ за провал в Україні 

 

“Слова важливі, і назвати військовою спецоперацією те, що відбувається в Україні, означає не визнати реальності фактів. Ми стоїмо перед війною, яка, на жаль, забирає багато громадянських жертв, як і всі війни”, – заявив кардинал.

“Перед очима жахливі образи, що йдуть з України. Жертви серед мирного населення, жінок, людей похилого віку, беззахисних дітей, що поплатилися життям за дурість війни.

Насильство наростає, коли ми бачимо міста зі знищеними будинками, відсутністю електрики, мінусовою температурою, відсутні їжі та ліків, а також мільйони біженців, переважно жінок і дітей, які тікають від бомб. За останні кілька днів я зустрів їхню групу, що приїхали до Італії з різних куточків України: порожні погляди, обличчя без посмішок, нескінченний смуток”, – також додає він.

Водночас, державний секретар Ватикану дуже обережний щодо підтримки України.

“Соціальна доктрина Церкви завжди визнавала законність збройного опору перед лицем агресії. Проте я вважаю, що перед тим, що відбувається, необхідно поставити собі питання: чи робимо ми все можливе, щоб досягти перемир’я? Чи є збройний опір єдиним шляхом уперед?”, – заявив він.

 

Вам також має сподобатись...