Стосунки

5 Золотих правил щасливих сімей: поради від психолога і «золотих» пар

У кожній парі чоловік і жінка хочуть бути щасливими. Теплі, довірливі стосунки – той самий надійний тил, опора і підтримка. З’ясовуємо, в чому ж секрет довгих щасливих відносин.

Відчувати повну гармонію і відчувати яскраві емоції протягом багатьох років вдається далеко не кожній парі. Але, з іншого боку, це частково нормально. Неможливо весь час перебувати на піку емоцій, радості, любові – це вимотує. І все ж, в болоті рутини теж сидіти не хочеться. Як же знайти золоту середину? Розповідаємо про головні секрети «золотих» пар і даємо корисні поради тим, хто мріє прожити в шлюбі довге щасливе життя.

Сварки трапляються, але вони не повинні руйнувати відносини. Розбіжності і словесні битви не означають, що шлюбу прийшов кінець, – це нормально, що іноді людям буває складно домовитися. Проявляйте повагу і турботу: ніколи не запізнюйтесь, піклуйтеся про дружину під час хвороби і в скрутні часи. Найчастіше цілуйте один одного і говоріть слова любові і вдячності. Любіть один одного беззастережно! У вас все вийде. Будьте щасливі!

Вони лаються … правильно!

Любов знищують не тільки одноманітність, рутина і побут, а й постійні взаємні претензії, образи, суперечки. Якщо подружжя занадто часто виявляє неповагу один до одного або приховують в собі невисловлені образи, рано чи пізно їх любов зійде нанівець.

А ось спокійні розмови, уникнення образ і звинувачень допомагають зберегти у відносинах тепло і взаємну турботу. Крім того, партнери навіть зможуть по-новому поглянути один на одного, заново закохатися одне в одного, якщо вирішать відмовитися від грубості і надмірного егоїзму і почнуть вирішувати свої проблеми, проявляючи терпіння і повагу.

Секрет успішного вирішення проблем – постійний діалог, поважні повідомлення про те, що викликає дискомфорт: «Мене засмучує, коли я бачу на чистій підлозі брудні черевики». Завжди розмовляйте один з одним, слухайте уважно, пам’ятаючи про те, що мовчазні люди можуть здаватися привабливими лише спочатку. З людиною, яка не здатна на конструктивний діалог, неможливо прожити щасливе життя.

 

Вони не допускають командувального тону

Спільне життя, в якому один з партнерів постійно намагається командувати, вказує і морально пригнічує іншого, ніколи не принесе щастя. Якщо в молодому віці хтось із двох ще готовий закрити на це очі, то зріла людина навряд чи захоче терпіти подібне ставлення.

Хтось із вас може заробляти більше, хтось може більше сил вкладати в облаштування будинку, турботу про дітей і літніх батьків, але все це – не привід відчувати і показувати свою перевагу над близькими. Рівність і взаємоповага – один з найголовніших секретів щасливих, гармонійних відносин.

 

Вони люблять обніматися

Як не дивно, це також один з найголовніших секретів міцних сімейних пар! На жаль, багато партнерів, коли вони вже досить довго живуть разом, починають вважати, що дотики і обійми абсолютно необов’язкові. Черговий вечірній поцілунок стає чи не єдиним проявом ніжності. Це велика помилка, оскільки саме частий тактильний контакт не дає подружжю відвикнути від близькості один з одним.

Є цьому і наукове пояснення – під час тактильного контакту (особливо «шкіра до шкіри») виділяється гормон окситоцин, який формує теплі відносини і прихильність. Чим не приворотне зілля своїми руками?

Ви помічали, якими щасливими виглядають чоловік і жінка, коли вони гуляють, тримаючись за руки або обнявшись? А як розчулює і часом навіть дивує, якщо точно так само поводиться вже зовсім літня пара? Подив виникає саме тому, що ми не часто можемо спостерігати за настільки трепетними та гармонійними відносинами в зрілому віці. І саме такі пари почувають себе найщасливішими.

Спробуйте частіше торкатися один до одного, укладати один одного в обійми, гладити, цілувати. Такі тактильні прояви любові допоможуть підтримувати теплоту в спілкуванні, а при охолодженні відносин – повернуть її.

 

Читайте також: Ліниві оладки на сніданок: легко, швидко і смачно

 

Вони будують відносини на довірі

Якщо сімейне життя проходить в атмосфері цілковитої довіри і взаєморозуміння, це завжди робить партнерів щасливими. Не витрачайте час на різні підозри і сумніви – залиште в житті більше місця для любові, ніжності і пристрасті. Що може бути краще впевненості в тому, що твій коханий чоловік завжди зрозуміє, підтримає і ніколи не обдурить?

Недовіра руйнує любов, а впевненість один в одному, навпаки, дозволяє їй зберегтися протягом багатьох років і наповнювати щастям кожен день життя сімейної пари. Якщо спільне життя дарує чоловікові і жінці безліч позитивних емоцій, значить, в ньому обов’язково знайдеться місце і для найяскравіших відчуттів.

 

Вони не живуть минулим

Люди часто сумують про минуле – як у молодому, так і в зрілому віці. Однак в молодості зі зрозумілих причин ностальгія ще не настільки сильна – людина може шкодувати про якісь моменти, але вона поки не в змозі відчути всю біль втрачених можливостей і усвідомлення того, як багато років залишилося позаду.

Іноді стан туги настільки сильно опановує людиною, що вона починає нескінченно прокручувати в голові думки про те, що все могло бути інакше. Згадує своїх попередніх партнерів або все ті помилки, які зробила у відносинах, свої образи на партнера. Через це, звичайно, страждають відносини – про яку любов може йти мова, якщо навіть минуле хочеться змінити?

Для збереження в стосунках сильних емоцій дуже важливо відпустити минуле і жити сьогоденням. Спогади, жаль і ілюзії ставлять любов (і життя!) аід сумнів і змушують постійно озиратися назад, не помічати того, що відбувається в сьогоденні.

 

Вони кажуть «спасибі»

Уміння цінувати те, що є, і бути вдячним за добро, любов і прожиті разом роки, допомагають зберегти гармонію в парі. З плином часу багато пар звикають один до одного настільки, що перестають розуміти, наскільки цінні ці відносини, і наскільки кожен з них цінний сам по собі.

Не забувайте дякувати один одного за будь-яку, навіть незначну послугу. Не сприймайте дорогу людину і те, що вона живе з вами, як щось само собою зрозуміле. Ви самі перетворюєте своє життя в рутину і перешкоджаєте збереженню любові, коли, наприклад, відмахуєтеся від прохання партнера через те, що вже він-то точно може почекати. А відмахнулися б ви від його прохання в той час, коли між вами все тільки починалося?

Готовність відразу ж прийти один одному на допомогу, бажання відповідати добром на добро і вміння дякувати – все це не дозволяє ніжності і любові піти з відносин з плином часу.

Вам також має сподобатись...